Post partum
Roze wolk?! Waar dan?
De roze wolk kan helaas ver te zoeken zijn als je pas moeder geworden bent. Ongeveer 13 procent van alle Nederlandse moeders krijgt te maken met een postpartum depressie. Daarmee is een postpartum depressie de meest voorkomende aandoening bij nieuwe moeders. Deze vorm van depressie hoeft niet direct na de geboorte te ontstaan, maar kan tot 12 maanden na de geboorte ontstaan.
Kraamtranen
Veel jonge moeders krijgen in de 1e week na de geboorte van hun kindje last van spontane huilbuien, prikkelbaarheid, nervositeit en slaapproblemen. ‘Kraamtranen’ worden deze dagen ook wel genoemd. Ongeveer 50 tot 80 % van alle vrouwen die een kind krijgen heeft hier last van, vaak in de 3e tot 10e dag na de bevalling. Meestal gaan deze kraamtranen vanzelf weer over. Echter zijn sommige vrouwen maandenlang somber.
Als je last hebt van onderstaande klachten, kan je een postpartum depressie hebben.
- Somberheid en/of depressiviteit
- Je hebt nergens zin in of komt aan weinig of niets toe
- Niet blij zijn met de komst van de baby
- Weinig plezier ervaren van je baby
- Je hebt geen ‘moedergevoel’ of je bent juist overbezorgd voor je baby
- Je bent extreem moe en lusteloos
- Slecht slapen, heel weinig of juist extreem veel
- Gevoelens van angst
- Suïcidale gedachten
- Concentratieverlies, je vergeet veel, je bent in de war
- Gevoelens van machteloosheid, schuld en wanhoop
- Piekeren
- Je kindje niet meer willen
- Uitgeput zijn
Veel van deze klachten lijken normaal. Als je pas een baby gekregen hebt, is het logisch dat je weinig slaap krijgt en moe bent. En je baby is erg kwetsbaar, dus ook logisch dat je die wilt beschermen. Bij een postpartum depressie zijn de klachten zo erg dat je je taken niet meer normaal kunt uitvoeren en kan je je vervreemd voelen van jezelf.
‘Postpartum gerelateerde klachten zijn goed te behandelen’
Doel van de therapie
De behandeling is gericht op het verlichten van de klachten die horen bij een postpartum depressie. Daarnaast is de behandeling gericht op het versterken van de hechtingsrelatie van de moeder met haar kindje. Het verbeteren van de interactie tussen de moeder en haar kind en hoe de moeder naar zichzelf kijkt staan bij de therapie centraal.
De therapie richt zich op het meer in balans brengen van gedachten en gevoelens die aandacht vragen.
Het doel is dat het kind zich goed kan hechten aan de moeder en dat de moeder zich bewust wordt van aanwezige patronen die een veilige hechting in de weg kunnen staan. Belangrijk hierbij is dat de moeder kan invoelen wat haar kindje nodig heeft, en wat zij zelf nodig heeft, en leert daarop te reageren. Hierdoor kunnen problemen in de ontwikkeling van het kind voorkomen worden.
Speciaal voor jonge moeders met depressieve gevoelens en angstklachten biedt behandelcentrum Ervaringsgericht in Apeldoorn hulp.
Deze hulp is gericht om handvatten te bieden hoe om te gaan met angst en depressie rondom het moederschap. Je mag je kindje meenemen naar de therapie, zodat de hulp zich kan richten op het contact tussen jullie beiden. Er wordt gewerkt met Babymassage, Mindfulness, Visualisatie technieken, ACT (Acceptance and Commitment Therapy), CGT (Cognitieve Gedragstherapie), Schematherapie, VIB (Video Interactie Begeleiding), Infant Mental Health (IMH) en methodieken vanuit Dramatherapie en Speltherapie.
Wanneer een traumatische ervaring vanuit de bevalling klachten geeft staat het behandelen hiervan centraal in de therapie.
Puur en oprecht
'Heleen heeft mij langere tijd begeleid, tijdens mijn zwangerschap en ook bijna het hele eerste jaar van onze 2 meisjes. Heleen zou ik beschrijven als puur en oprecht, ze houdt professioneel afstand maar is zeker niet bang om echt met je mee te leven en zij stopt veel liefde in haar vak.'
Post partum depressie
'Waardeloos en heel erg falend voelde ik mij toen ik na de geboorte van onze dochter in een postpartum depressie terecht kwam. Een hele intense periode, die helaas veel verdriet bracht, maar gelukkig waren er ook lichtpuntjes. Eén van die lichtpuntjes was voor mij de therapie van Heleen. Ik heb haar destijds wel eens 'zuurstof' genoemd, omdat dat is wat ze mij bracht: meer lichtheid en letterlijk meer ademruimte. Zonder oordeel, maar met humor. Liefdevol, maar ook soms de scherpe randjes opzoekend. Serieus waar nodig, maar daarnaast ook speels... voor mij allemaal aspecten die werkten. Ik voelde me gehoord en gezien, vond meer ontspanning (door bijv. de mindfullness-oefeningen) en genoot weer steeds meer van het contact met onze dochter (tijdens de baby-massage en speel-momenten samen). Met een lach en een traan kijk ik terug op deze periode.'
Video opnames
'Tijdens de video interactiebegeleiding ga je samen met Heleen terug kijken naar een beeld wat eerder is opgenomen. Zo is bij mij de bevalling opgenomen, maar ook tijdens therapie waarbij ik mijn 2 baby's mee nam, werden er momenten gefilmd. Door samen met Heleen deze beelden terug te kijken, leerde ik klein te kijken, te zien hoe mijn baby's op mij reageerden en dankzij Heleen kon ik mijzelf beetje bij beetje waarderen. De genietmomenten met mijn baby's werden duidelijker, groter en vaker.'
Help
'Ik had nooit van mijzelf verwacht een postpartum depressie te krijgen, helaas heb ik dit wel gehad. Nu kan ik mij voorstellen dat je met je baby boven aan de trap staat en denkt, ik laat je naar beneden vallen. Voor zulke gedachten heb ik mij echt geschaamd. Maar door ze uit te durven spreken, hulp te vragen ben ik de moeder geworden die al die tijd al in mij zat, maar zelf even niet kon vinden. Het dapperste wat ik ooit heb gedaan is zeggen: Help ik kan dit niet alleen.'