Skip to content

Lieke Mooren

Het mooie aan psychomotorische therapie (PMT) vind ik dat het een ervaringsgerichte therapie is. Wie je bent en wat je doet ontdekken door middel van spelvormen en lichaamsgerichte methodieken (bijv. mindfulness en ontspanningsoefeningen). De verbinding tussen je gedachten, je lichaam, de emoties, en het contact met een ander is waar we samen naar gaan kijken.
Wat ik doe is werken vanuit iemands kracht en kwaliteiten, dat is een belangrijke basis en vanuit hier zie je vaak wat je nog kan leren en ontwikkelen. Door terug te geven wat er gebeurt tijdens een oefenvorm word je bewust van je eigen gedachten, gevoelens en gedrag en leer je deze te accepteren en/of te veranderen. We doen dit samen, jij bepaalt het tempo en het aspect waar je in wil groeien. Ik zal je steunen en sturen om verder te komen.
Bij PMT oefenen we in een veilige setting met situaties die te koppelen zijn aan dingen uit het dagelijks leven. Samen oefenen we nieuwe manieren om ergens mee om te gaan, om te ervaren of dat ook bij jou past. Iedereen reageert op een situatie anders, en er zijn meerdere manieren om met iets om te gaan en dat maakt je ook uniek.
Wanneer is PMT passend voor jou? Als je merkt dat alleen praten over iets je niet goed verder helpt of maar voor een korte periode. Bij PMT ga je het niet alleen hebben over hoe je je voelt, maar ga je ook stilstaan bij wat er in je lichaam gebeurt als je een emotie hebt. Wanneer is iets nog prettig en wanneer niet? En waar ligt dan je grens? Je komt in actie, of staat juist een keer stil als je altijd al ‘aan’ staat in het dagelijks leven. 

Zelf merk ik dat ik makkelijk kan vertellen en mee kan gaan in iemands advies. Ik merk ook dat ik kan blokkeren zodra ik dat advies zelf wil toepassen. Dingen blijven beter hangen door het te ervaren, dan wanneer je het alleen bespreekt en bedenkt. Daardoor wordt het makkelijker om een advies toe te passen in het dagelijks leven.
Mindfulness kwam in mijn leven in een periode dat ik het heel druk had en ik niet echt mijn rust kon nemen. Rust nemen betekende toen voor mij even met een kopje thee op de bank zitten. Maar eigenlijk zat ik helemaal niet rustig, omdat ik in mijn hoofd alweer bezig was met wat ik allemaal nog wilde (of moest) doen. 
Dus dacht ik: rust nemen door niks te doen werkt voor mij niet. Ik laad pas weer op door iets voor mijzelf te doen zoals wandelen, een spelletje spelen, met een vriendin kletsen of iets actiefs doen.
Mindfulness maakte mij bewust van hoe onrustig ik eigenlijk rustte.
Door mindfulness- en ontspanningsoefeningen kan ik nu wel echt rust nemen en daardoor ook echt ontspannen en in het moment leven, in plaats van met mijn hoofd al ergens anders te zijn. 
En dat heeft zo’n positieve invloed op mijn dagelijks leven. Deze ervaringen deel ik ook graag met mijn cliënten.
 
Naast mijn werk studeer ik homeopathie. Het mooie hiervan vind ik dat je kijkt naar ieder persoon als individu. Ik geloof in het herstellende vermogen dat in iedereen zit en dat iemand met een zetje geholpen kan worden om verder te groeien. Het sluit mooi aan bij mijn visie om iemand te helpen, door niet alleen de gevolgen aan te pakken maar juist naar de kern te gaan waar de klachten vandaan komen en als het lukt deze ook mee te nemen in de behandeling.
Deel via
20240110_124125