Skip to content

Heleen van Putten

In 2004 ben ik afgestudeerd als dramatherapeut. Sindsdien heb ik gewerkt in de kinder-, jeugd-, en volwassenpsychiatrie waar ik veel ervaring heb opgedaan in het geven van therapie aan groepen en individuele cliënten. Ik heb me gespecialiseerd in zwangerschap en postpartum problematiek en ik heb daarbij ook ervaring opgedaan met het geven van (hechtings)therapie aan zwangere vrouwen en moeders met baby’s.

De kracht van dramatherapie is dat door middel van spel (her)ontdekt kan worden wat iemands kracht en eigen mogelijkheden zijn. Ook kunnen situaties uit de realiteit geoefend worden om ze vervolgens makkelijker in praktijk te kunnen uitvoeren. Daarnaast kunnen middels dramatherapie negatieve en/of traumatische ervaringen verwerkt worden.

Het mooie aan mijn vak vind ik de verschillende werkvormen waar ik gebruik van kan maken, maar bovenal spreekt het menselijke contact mij aan, doordat ik hen een steuntje in de rug kan bieden door verbinding met ze te maken.

Belangrijke speerpunten in de therapie zijn het bieden van een luisterend oor, het stellen van een vraag, iemand spiegelen, triggeren en/of uitdagen, en dat in een veilige therapeutische omgeving.

Een mens is nooit uitgeleerd, ook ik niet. Ik vind het leuk en fijn om me te verdiepen in verschillende methodes en werkvormen die ik gebruik in mijn werk. Voorbeelden hiervan zijn: speltherapie, psychodrama, theatersport en improvisatie. Ook heb ik diverse cursussen gevolgd: Mindfulness, ACT (Acceptance and Commitment Therapy), Schematherapie, ERT (Emotie Regulatie Therapie) en IMH (Infant Mental Health).

Daarnaast ben ik sinds 2017 VIB’ er (Video Interactie Begeleider).

Het geven van therapie staat voor mij gelijk aan samen kijken waar iemand vast in (dreigt) te lopen en samen ontdekken wat er nodig is en hierop inspelen.

Ik vind het belangrijk dat iemand zich gehoord, gezien en erkend voelt. Kleine stappen kunnen al grote (positieve!) veranderingen teweegbrengen.

 

Deel via
heleen-van-putten