Skip to content

Wat is beeldende therapie?

Beeldende therapie is een vorm van therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van beeldende werkvormen. Zowel het tekenen, schilderen als boetseren wordt ingezet om vaardigheden te oefenen en een weg van ontwikkeling in te gaan.
In het kunstzinnig werken oefen je nieuw verworven vaardigheden op een veilige manier om ze hierna vanuit herkenning gemakkelijker in te kunnen zetten in het dagelijks leven.

Deze vorm van therapie of begeleiding is niet alleen geschikt voor kinderen omdat je via een non verbale weg aan het werk kan maar zeker ook geschikt voor jongeren en volwassenen. Het zelf ervaren en van een afstand zien wat er gebeurt geeft veel inzicht. In je werk terugzien waar je tegen aan loopt en het van daaruit omvormen werkt verhelderend en helend.

Beeldende therapie is een ervaringsgerichte therapie. Het gaat niet om het resultaat, maar om het proces. Dit proces is gericht op het verkrijgen van inzicht en stimuleren van ontwikkeling en genezing. Een beter evenwicht tussen denken, voelen en handelen.
Beeldende therapie gebruikt verschillende technieken uit de beeldende kunst, zoals tekenen, schilderen en boetseren.
We onderzoeken welke materialen en welke werkvormen het beste passen bij jouw vraag. De opdrachten zijn gericht op het op gang brengen van:

  • Ontwikkelingsprocessen
  • Bewustwording van gedrag
  • Concentratie
  • Ontspanning
  • Pijnvermindering

Beeldende therapie is voor mensen van alle leeftijden, met uiteenlopende klachten, die op zoek zijn naar een nieuwe balans tussen denken, voelen en handelen.

Voor een goede werking van de therapie is geen kunstzinnige ervaring nodig. Beeldende therapie is namelijk het middel om nieuwe balans te vinden en kan preventief werken. Beeldende therapie richt zich ook op:

  • Vragen omtrent de identiteit
  • Rouw en trauma
  • Emotieregulatie
  • Ontwikkeling
  • Ouderbegeleiding
Auteur foto
Deel via
Female teacher and girl with long blonde hair drawing picture acrylic paints on canvas with their hands. Therapy at Art school
Lees ook

Traumabehandeling

Onze traumabehandeling is een combinatie van cognitieve gedragstherapie (ACT) en de lichaamsgerichte benadering van traumabehandeling.
Lees meer...

Psychomotorische Therapie

Psychomotorisch therapeuten behandelen cli├źnten met een hulpvraag ten gevolge van psycho-sociale problemen of psychiatrische stoornissen.┬áLichaamsbeweging, een realistisch lichaamsbeeld en het vermogen
Lees meer...

Emotiegerichte Therapie

Emotiegerichte therapie (in het Engels Emotion-Focused Therapy of EFT) kan worden gezien als de therapie die het begrijpen van emoties bij
Lees meer...