Skip to content

Mindfulness

Mindfulness is een aandachtsgerichte therapie. De aandacht wordt gericht op innerlijke gewaarwordingen. Het opmerken en toelaten van gedachten, gevoelens, lichamelijke gewaarwordingen die er op dat moment zijn.

Aandacht richten op jezelf

Je gaat je aandacht richten op jezelf. Even een innerlijk moment van rust. Alsof je in je hoofd even op de pauzeknop drukt. We staan steeds in een ‘doe-stand’. We zijn de hele dag aan het ‘doen’. Je hoofd en lijf zijn voortdurend actief en je zenuwstelsel is altijd alert op signalen.

Je bent steeds bezig met het doen en denken om iets voor elkaar te krijgen, te regelen of te plannen. Je bewust worden van wat er op dat moment is aan ervaring, helpt je om in de ‘zijn-stand’ te komen en te blijven. Je laat alle ervaringen toe op een open en uitnodigende wijze, ook degenen die je niet wilt hebben, in plaats van automatisch en impulsief te reageren. Hierdoor ontstaat er vrijheid om anders te reageren. Richt je aandacht naar binnen. Start met opmerken en toelaten van gedachten, gevoelens, lichamelijke gewaarwordingen die er op dat moment zijn. Door dit steeds weer bewust te worden en toe te laten, ontstaat er geleidelijke acceptatie en ruimte om op een andere manier te handelen. Met meer kalmte, rust en ontspanning. Want veel van wat we denken gaat op de automatische piloot. Onze dagen bestaan uit patronen die we dag na dag lijken te volgen. Er wordt zoveel van je verwacht dat je vast geen moment meer neemt om eens even pas op de plaats te maken. ‘Wat voel ik eigenlijk zelf?’ ‘Gaat het zoals ik het wil?’ ‘Wat zijn mijn wensen op dit moment?’ Mindfulness helpt je bewust te worden. Te leven in het nu. Elk moment te kunnen zijn wie je bent, te ervaren wat er op dat moment is of niet is. Mindfulness is het opmerkzaam zijn op wat er op dit moment ervaren wordt (zintuiglijke indrukken, gedachten gevoelens, lichamelijke gewaarwordingen). Je bent met al je aandacht betrokken bij dit moment. Bewust registreer je wat je voelt, denkt en doet. Zo kom je erachter wat er onder de oppervlakte schuilt, wat in jou extra aandacht nodig heeft of juist al helemaal goed voelt.

Ruimte maken voor verandering

In de therapie staat het leren herkennen van oude, ingesleten en automatische emotionele reactiepatronen als ze zich voordoen, waarbij de aandacht gericht wordt op de emotionele lichamelijke reacties op het patroon. Uit dit steeds weer bewust worden en toelaten ontstaat er geleidelijke acceptatie en ruimte om op een andere manier te handelen Door oefenen leer je deze vaardigheden toe te passen bij je psychische klachten.

Stel, je krijgt kritiek van iemand.
Dit levert direct een onaangename spanning op. gedachten schieten door je hoofd en in je lichaam voel je een beklemming rond je borst, een snellere hartslag en je merkt dat je warm wordt en een kleur krijgt. Je slikt in wat je eigenlijk wou zeggen. uren later heeft het voorval je nog in de greep. Je maalt door over wat er precies gebeurd is, wat je eigenlijk had willen zeggen, maar niet durfde en hoe je het de volgende keer zou moeten aanpakken.

Je leert jezelf steeds beter kennen

Mindfulness helpt je om je van dit soort automatische patronen bewust te worden. Je leert de terugkerende verhaaltjes in je hoofd te herkennen, zoals ‘Ik ben niet de moeite waard, ik kan het niet, of ik ben waardeloos’
Je merkt op dat je dingen in je lijf voelt die je eigenlijk niet wilt voelen. Je komt erachter dat veel van wat je denkt en doet, allemaal te doel heeft om onaangename, pijnlijke gevoelens kwijt te raken.

We staan steeds in een ‘doe-stand’: we zijn steeds bezig met het doen en denken om iets voor elkaar te krijgen. Je bewust worden van wat er op dat moment is aan ervaring helpt je om in de ‘zijn-stand’ te komen en te blijven. We laten alle ervaringen toe op een open en uitnodigende wijze, ook degenen die wel niet willen hebben, in plaats van automatisch en impulsief te reageren. Hierdoor verliezen oude ingesleten reactiepatronen hun kracht en ontstaat er vrijheid om anders te reageren.

Samengevat is mindfulness als therapie

Opmerkzaam zijn op wat er op dit moment ervaren wordt. (zintuigelijke indrukken, gedachten gevoelen, lichamelijke gewaarwordingen)

Toelaten wat er ervaren wordt zonder automatisch maatregelen te nemen in het denken (analyseren, plannen, fantaseren, beoordelen, redeneren) of in het gedrag (vermijdingsgedrag, afleiding zoeken).

In de therapie staat het trainen van de mindfulness en het leren toepassen van deze vaardigheid centraal in situaties die niet gewenste reacties of psychische klachten triggeren.

Auteur foto
Deel via
Mindfulness
Lees ook

Traumabehandeling

Onze traumabehandeling is een combinatie van cognitieve gedragstherapie (ACT) en de lichaamsgerichte benadering van traumabehandeling.
Lees meer...

Psychomotorische Therapie

Psychomotorisch therapeuten behandelen cliënten met een hulpvraag ten gevolge van psycho-sociale problemen of psychiatrische stoornissen. Lichaamsbeweging, een realistisch lichaamsbeeld en het vermogen
Lees meer...

Emotiegerichte Therapie

Emotiegerichte therapie (in het Engels Emotion-Focused Therapy of EFT) kan worden gezien als de therapie die het begrijpen van emoties bij
Lees meer...